Zenguiden.no – norges største bransjektalog innen alternativ behandling

Hva er kraniosakralterapi?

Les mer om Hva er kraniosakralterapi?

Kraniosakralterapi har også vært kalt kranioosteopati, men denne teknikken har lite med vanlig osteopati å gjøre. Kraniosakralterapi er en metode for å behandle hele kroppen, hodet inkludert, ved å bruke ryggmargsvæskens rytmiske puls som hjelp i diagnostisering og behandling.

Ryggmargsvæskens rytmiske puls kan kjennes hvor som helst på kroppen, men den er spesielt tydelig på hodeskallen og i bekkenområdet.

William G. Sutherland, en elev av Andrew Still som grunnla osteopati, utviklet kraniosakral osteopati i 1930-årene (jf. punkt 6.3.20). Han kalte ryggmargsvæskens rytmiske puls for «livets puls». Rytmen, som også kalles «den kraniale rytmepulsen», er i balanse hvis benplatene i hodeskallen beveger seg normalt.

Metoden bruker ekstremt lette trykk (5 gram) for å evaluere og behandle kraniosakralsystemet. Dette er et fysiologisk system som består av membraner (hjernehinnene), ben (kraniet, ryggsøylen og sacrum), samt væske (cerebrospinalvæsken).

Hjernen er i likhet med ryggmargen omgitt av cerebrospinal væske. Denne væsken pumpes i en bestemt rytme, som oftest 6-12 ganger per minutt. Øvede osteopater og kraniosakralterapeuter hevder at de kan føle denne rytmen.

Ved å holde pasientens hode i hendene, kan terapeuten oppdage sammensatte «spenningsmønstre» i kranievevet. Ved å behandle ryggraden aller nederst, vil terapeuten kunne påvirke spenningsforhold mellom musklene i bekkenet og nederst langs ryggraden og bena/knoklene i bekkenet.

Kraniets 28 ben er sammenbundet med fasetterte ledd, også kalt suturer. Ved å manipulere benet i kraniet, mener utøverne å kunne påvirke den kraniale rytmepuls, og dette stimulerer kroppens selvhelbredende evner. Manipulering skjer gjennom meget lette trykk og bevegelser.

Tilstander som behandles er kolikk, spiseproblemer og ryggskjevhet, hyperaktivitet, pusteproblemer og lærevansker hos barn, migrene, svimmelhet og døvhet. Terapien har også vært benyttet hos barn med hodeskader.

Utøverne mener at man oppnår en økt blodsirkulasjon og utbalansert spenning mellom de sympatiske og parasympatiske deler av nervesystemet ved å redusere membranspenningene og å normalisere bevegelsene mellom beinene i kraniet.

Zenguiden.no – Norges største bransjekatalog innen alternativ behandling

Finn enkelt alternativ behandler etter fylke, kommune, sted, navn, medlemsorganisasjon eller terapiform.